Even voorstellen

Even voorstellen

Even voorstellen

Wij zijn Evert Bakker (r) en Jan Meisner. We hebben een kleinschalige biologische kaasboerderij in Stuifzand, een dorpje dichtbij Hoogeveen in Drenthe. Onze kaasboerderij heet JUSTA, wat eigenlijk ook kaas betekent: het is afgeleid van het oud-Germaanse woord voor kaas.

Evert is geboren op deze boerderij. Hij heeft in 1986 het bedrijf van zijn ouders overgenomen en sinds 1988 is het bedrijf biologisch.

Op onze boerderij houden we 35 koeien en 25 pinken en kalveren. Van de melk van onze koeien maken we zelf kaas in de eigen kaasmakerij. De boerderij beschikt over 35 hectare aan weilanden, waar in de zomer de koeien en het jongvee grazen en waar we het gras dat overblijft maaien om te bewaren als voer voor de winter wanneer de koeien in de stal zijn.

De boerderij ligt in een prachtig landschap, vrijwel alle percelen zijn omzoomd door bospercelen of door houtwallen. De schaduw van de bomen kan soms wel wat lastig zijn als we bijvoorbeeld aan het hooien zijn, maar de koeien hebben er vaak profijt van. Bij tropische temperaturen kunnen ze lekker onder de bomen liggen of in de herfst er onder schuilen tegen de wind en regen! Verder is het voor ons als boeren natuurlijk geweldig mooi om in zo’n omgeving op het land te werken of om de koeien te halen wanneer ze moeten worden gemolken.